niedziela, 8 stycznia 2017

Ciasto z mango bez laktozy

Na początek nie mogło na blogu znaleźć się nic innego jak ciasto z moim ukochanym mango. Proste do wykonania, choć czasochłonne ze względu na konieczność dwukrotnego przebywania w lodówce.

Ciasto z mango bez laktozy




Składniki:

Biszkopt:
*125g mąki pszennej 
*50g mąki ziemniaczanej 
*1 łyżeczka proszku do pieczenia
*100g cukru
*5 jajek
*1 cukier waniliowy
*kilka łyżek soku pomarańczowego do nasączenia

Krem:
*600 ml śmietanki 30% lub 33% bez laktozy
*1 galaretka cytrynowa lub inna w jasnym kolorze 
*pół szklanki gorącej wody
*2 opakowania śmietan fix (dla tych, którzy nie mogą można pominąć dodając dwie galaretki- mi jednak nic po nim nie było)

Galaretka:
*2 galaretki cytrynowe lub pomarańczowe
*700ml gorącej wody
*1 dojrzałe mango

Sposób przygotowania:

Biszkopt: 
1. Oddziel żółtka o białek. 
2. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną masę. Pod koniec ubijania dodaj stopniowo cukier, cukier puder dla utrwalenia piany. Następnie dodawaj pojedynczo żółtka.
3. Do masy dodaj przesiane mąki i delikatnie wymieszaj.
4. Wylej ciasto na blachę wyłożoną na dole pergaminem, a po bokach wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą.(w moim przypadku forma miała rozmiar 24cm x 24cm)
5. Piecz ok. 35 min w temp. 170°C
6. Ostudź biszkopt i nasącz go sokiem pomarańczowym.

Krem:
1. Galaretkę rozpuść w połowie szklanki wody, ostudź. (w opcji bez śmietan fix obie galaretki rozpuścić w szklance wody)
2. Schłodzoną śmietankę ubij mikserem, pod koniec dodając śmietan fix (można pominąć ten krok).
3. Do ubitej śmietanki, ciągle delikatnie mieszając, powoli wlewaj ostudzoną galaretkę. 
4. Wyłóż masę na wcześniej przygotowany biszkopt.
5. Wsadź ciasto do lodówki na minimum godzinę, tak aby masa stężała.

Galaretka:
1. Rozpuść galaretki w wodzie i wystudź.
2. Obierz mango i pokrój w małe kawałeczki.
3. Na schłodzone ciasto wyłóż mango i zalej chłodną galaretką.
4. Wstaw do lodówki na kilka godzin, aby galaretka stężała.

Smacznego!


Oczywiście do tego przepisu można wykorzystać dowolne smaki galaretki i dowolne owoce, zachęcam do zabawy smakami aby za każdym razem wyczarować inne ciasto! Jednak dla mnie mango to jest ten smak :)

Do jego wykonania wykorzystałam bezlaktozową śmietankę 30% z firmy K-Classic dostępną w sklepach Kaufland.




bezlaktozowa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz