Burgery z bezlaktozowymi dodatkami.
Składniki:
kotlety: (8szt.)
*1kg mięsa mielonego
*1 jajko
*bułka (najlepiej wysuszona)
*pół małej cebuli
*1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
*1 łyżeczka bazylii
*sól i pieprz do smaku
*pomidory suszone (dodatkowo)
*olej
dodatki:
*jogurt bez laktozy (3 łyżki)
*majonez (3 łyżki)
*ogórki konserwowe (6 małych)
*pół małej cebuli
*sól, pieprz
*ser gouda bez laktozy
*sałata
*bułka z sezamem
*ziemniaki
Sposób przygotowania:
burgery:
1) mięso mielone wymieszać z namoczoną bułką, jajkiem, startą na drobnych oczkach tarki cebulką, przyprawami i pokrojonymi w kostkę suszonymi pomidorami.
2) wyłożyć blachę do pieczenia pergaminem i lekko posmarować olejem, wyłożyć uformowane kotlety
3) piec w temperaturze 210°C przez 35min (sprawdzamy, żeby się nie wysuszyły, czas pieczenia zależy od grubości)
4) wyłączyć piekarnik i na każdego burgera wyłożyć ser żółty i potrzymać jeszcze w nagrzanym piekarniku do rozpuszczenia.
dodatki:
ziemniaczki:
1) ziemniaki pokroić na frytki lub w sprężynki
2) na blachę wyłożyć papier do pieczenia i lekko wysmarować olejem
3) położyć ziemniaki i lekko skropić olejem
4) posypać przyprawami (słodka papryka i bazylia)
5) piec w piekarniku w 210°C przez 45min (sprawdzamy czy się dopiekły, czas pieczenia zależy od grubości i kształtu ziemniaków)
sos:
1) ogórki i cebulkę pokroić w drobną kostkę
2) jogurt wymieszać z majonezem i pokrojonymi warzywami
3) doprawić do smaku
całość burgera złożyć wedle uznania :) smacznego!
do dzisiejszego przepisu wykorzystałam: ser bez laktozy firmy mlekovita oraz jogurt bez laktozy firmy łowicz :)
bezlaktozowa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz