niedziela, 5 lutego 2017

Kopiec kreta bez laktozy i bez jajek.

Zjedlibyście coś smacznego? Nie macie w domu jajek, a są składnikiem wszystkich przepisów na znane wam ciasta? Oto przepis na mocno kakaowy kopiec kreta, bez użycia jajek ale za to z jogurtem, no i oczywiście bez laktozy. Dzisiaj podany z kawą i dużą dawką witamin z rana- świeżo wyciskanym sokiem z pomarańczy i grejpfrutów :)


Kopiec kreta bez laktozy i bez jajek.



Składniki:
Ciasto:
* 300g mąki pszennej
* 150g cukru
* 4 łyżki kakao
* 400g jogurtu bez laktozy
* 100g masła
* łyżeczka proszku do pieczenia
* łyżeczka sody oczyszczonej
* łyżeczka cukru waniliowego

Krem:
* 400g śmietanki 30% bez laktozy
* 2 śmietan fixy
* 2 łyżki cukru pudru (chyba, że wolicie słodsze to dodajcie więcej)

Dodatkowo 2 duże banany i sok z połowy cytryny.

Sposób przygotowania:
Ciasto: 
1) Masło rozpuść i ostudź.
2) Wymieszaj w misce suche składniki (przesianą mąkę, kakao, cukier, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, sodę oczyszczoną).
3) Dodaj do suchej masy ostudzone mleko i wymieszaj łyżką (mikser jest tu zbędny).
4) Dodawaj stopniowo jogurt ciągle mieszając (ciasto nie może być bardzo lejące a to zależy od konsystencji jogurtu. W razie potrzeby zmniejsz lub zwiększ ilość dodawanego jogurtu. Ciasto ma mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany).
5) Okrągłą formę do pieczenia wysmaruj masłem i wysyp kakao (wtedy nie będzie jasnych akcentów z bułki tartej na brzegach i ciasto będzie idealnie brązowe :))
6) Piecz ciasto w nagrzanym piekarniku do 180°C przez ok. 45-50 min (do suchego patyczka, sprawdź koniecznie na środku ciasta!).
7) Ciasto wystudź i odkrój cienką wierzchnią warstwę. Wydrąż delikatnie środek ciasta (warstwę na ok 0,5cm) zostawiając brzeg ok 1cm. Pokrusz "resztki" ciasta i zostaw do posypiania.

Krem: 
1) Schłodzoną śmietankę ubij w mikserze.
2) Kiedy zacznie się zagęszczać, ciągle miksując, dodaj cukier puder i śmietan fixy.

Wykończenie:

Banany pokrój w plastry i zalej sokiem z cytryny aby nie ściemniały. 
Na wydrążony spód poukładaj banany, wyłóż ubity krem formując kopczyk. Posyp pokruszonymi resztkami ciasta. Ciasto włóż do lodówki na minimum godzinę aby masa śmietanowa stężała (najlepiej na noc ale czy wytrwasz?).


Smacznego!

Do przepisu wykorzystałam:
śmietankę 30% K-Classic
 

oraz jogurt naturalny OSM Łowicz


bezlaktozowa.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz