Zapiekanka pasterska bez laktozy.
Składniki:
* 2 spore marchewki
* 1 spora pietruszka
* pęczek selera naciowego
* 1 cebula
* 4 ząbki czosnku
* 0,5 kg mięsa mielonego
* 100ml czerwonego wina (najlepiej wytrwane lub półwytrawne)
* 2 łyżki koncentratu pomidorowego
* pół szklanki wody
* tymianek suszony
* olej
* sól, pieprz
* 1kg ziemniaków
* 100ml mleka bez laktozy
* szczypta gałki muszkatołowej
* 2 łyżki masła bez laktozy
* ser żółty do posypania
Sposób wykonania:
1) Marchewki, pietruszkę, seler naciowy i cebulę pokrój w drobną kostkę i smaż na dobrze rozgrzanym oleju. Gdy warzywa zmiękną dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i tymianek, smaż jeszcze przez chwilę. Miękkie warzywa zdejmij z patelni. (w razie potrzeby podlewaj wodą aby się nie przypaliły).
2) Na tej samej patelni podsmaż mięso mielone, doprawiając solą i pieprzem. Następnie zalej winem i poczekaj, aż odparuje alkohol.
3) Do mięsa dodaj warzywa, koncentrat pomidorowy i wodę. Duś całość 20min pod przykryciem a następnie odparuj nadmiar płynu.
4) Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości. Przeciśnij przez praskę/utłucz i połącz z ciepłym mlekiem i masłem. Dosyp 2 łyżki startego żółtego sera. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
5) Do naczynia żaroodpornego wyłóż masę mięsno-warzywną a na nią ziemniaki. Posyp startym serem.
6) Piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C ok. 30 min. Pod koniec można włączyć funkcję grill lub grzanie od góry aby ładnie się zapiekł ser.
Podawaj gorące, najlepiej w towarzystwie pozostałego wina ;)
Smacznego!
do przepisu wykorzystałam produkty OSM Łowicz- bez laktozy.
bezlaktozowa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz