niedziela, 26 lutego 2017

Brownie bez laktozy.

Czekolada, czekolada, czekolada! Samo to słowo brzmi smacznie prawda? Osoby z nietolerancją laktozy często kiepsko czują się po czekoladzie, ponieważ do wielu rodzajów (zwłaszcza mleczna) producenci dodają mleko w proszku.. Bezpieczną alternatywą są czekolady gorzkie, chociaż zawsze przed zakupem warto sprawdzić skład, żeby nie spotkała nas niemiła niespodzianka.



Brownie bez laktozy.



Składniki:
* 100 g gorzkiej czekolady
* 100 g masła bez laktozy
* 3 duże jajka
* 150 g cukru
* 50 g mąki

Sposób przygotowania:
1) Czekoladę połam na małe kawałki, rozpuść wraz z masłem w kąpieli wodnej i przestudź.
2) Jajka ubij z cukrem na puszysty krem.
3) Do masy jajecznej dodaj przesianą mąkę i wymieszaj.
4) Dodaj masę czekoladowo-maślaną. Miksuj do połączenia składników.
5) Przelej do formy i piecz 35 min w 200°C

Ciasto będzie wilgotne w środku, możesz je bardziej dopiec jeśli nie odpowiada Ci taka konsystencja ale o to chodzi w brownie ;) Polecam od razu upiec większą blachę, oczywiście podwajając lub potrajając składniki! :)

Można polać polewą czekoladową (przepis na idealną następnym razem ;)) lub roztopioną czekoladą.

[Szarlotka ze zdjęcia w kolejnym wpisie ;)]

Do przepisu użyłam:
masła bez laktozy mleczna dolina.
(źródło: http://cdn.biedronka.pl/__2016/46B/w_tym_tyg/maslo_ekstra_bez_laktozy_mleczna_dolina_4x2.jpg)

Smacznego!

bezlaktozowa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz