środa, 15 lutego 2017

Racuchy bezlaktozowe.

Chęć na coś słodkiego jest czasem tak silna..ale wtedy okazuje się, że mamy milion innych rzeczy do zrobienia. Wtedy ratuje nas przepis na błyskawiczne racuchy na jogurcie greckim (lub serku homogenizowanym, lub zwykłym jogurcie- czymś co mamy w lodówce). Pieką się szybko, jeszcze szybciej znikają z talerza!


Racuchy bezlaktozowe.




Składniki:
* 400g jogurtu greckiego bez laktozy (jogurtu naturalnego/serków homogenizowanych)
* 2 jajka
* 2 szklanki mąki (jeśli jogurt jest rzadszy niż grecki trzeba dodać trochę więcej, ciasto musi mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany- żeby nie rozlewało się po patelni)
* cukier waniliowy (ja wykorzystałam laskę wanilii)
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:
1) Jogurt wymieszaj z jajkami.
2) Dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy.
3) Smaż placki, do wyboru na maśle klarowanym lub suchej patelni (są pyszne i nie ociekają tłuszczem!)


Podawaj z serkiem, dżemem lub po prostu cukrem pudrem, a najlepiej z tym z czym najbardziej lubisz! :)


Placki jak zauważyliście pewnie nie są same w sobie słodkie, nie mają w sobie ani grama cukru (chyba, że użyjecie waniliowego) więc można też pokusić się o dodatki bardziej wytrawne np. łosoś, słony serek biały czy pasta np. z fasoli lub jajka :)

Smażcie, próbujcie, szukajcie swoich smaków!


Do przepisu wykorzystałam produkty OSM Łowicz- bez laktozy:




bezlaktozowa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz