niedziela, 25 marca 2018

Sakiewki z ciasta francuskiego z indykiem i szpinakiem.

Ta propozycja jest typowo obiadowa i łączy trzy uwielbiane przeze mnie rzeczy, ciasto francuskie, szpinak i indyka.


Sakiewki z ciasta francuskiego z indykiem i szpinakiem.


Składniki:
* ciasto francuskie
* szpinak mrożony rozdrobniony
* pierś z indyka (ok. 200 g)
* czosnek
* sól, pieprz

Sposób przygotowania:
1) Ciasto francuskie pokrój na 6 kwadratów (dowolnej wielkości, takiej jakie chcieli byście mieć porcje).
2) Rozmrożony szpinak przesmaż na patelni z przeciśniętym czosnkiem (decyzja o ilości czosnku zależy tylko od Ciebie, ja daję duuużo) dopraw solą i pieprzem.
3) Pierś z indyka pokrój na 6 w miarę jednakowych i cienkich kawałków, oprósz solą i pieprzem.
4) Na płat ciasta francuskiego połóż kawałek piersi z indyka a na to szpinak, zawiń rogi kwadratu do środka i sklej ze sobą (podczas pieczenia i tak pewnie się rozłoży). Ułóż sakiewki na pergaminie.
5) Piekarnik nagrzej do 200°C i piecz ok. 30-35 min (zależnie od grubości kawałków indyka).

Ja podaję zwykle z lekką sałatką lub pomidorkami koktajlowymi.


Smacznego!
bezlaktozowa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz