niedziela, 25 marca 2018

Pieczone pierogi!

Lubicie pierogi? Ja uwielbiam... ale tym razem nie będą to zwykłe pierogi ale pieczone. Farsz możecie dobrać dowolnie bo tak naprawdę każdy się nada ;) najlepiej jakby był w miarę zwarty i nie podchodził wodą więc raczej owoce odradzam.

Pieczone pierogi!



Składniki:

Ciasto:
* mąka pszenna 250 g
* rozpuszczone masło bez laktozy 75 g
* woda letnia 100 g
* jajko
* sól, pieprz, kurkuma- dla koloru

Farsz:
* 200 g mięsa mielonego z indyka
* 200 g pieczarek startych na tarce
* odrobina masła bez laktozy do przesmażenia pieczarek
* sól, pieprz do doprawienia


Sposób przygotowania:

Ciasto:
1) Mąkę wymieszaj z przyprawami i roztrzepanym jajkiem.
2) Dodaj letnią wodę i rozpuszczone masło bez laktozy.
3) Wymieszaj na gładką masę.

Farsz:
1) Starte pieczarki podsmaż na odrobinie masła.
2) Dodaj mięso i przyprawy, usmaż wszystko razem.

Pierogi:
1) Rozwałkuj cienko ciasto i powycinaj okręgi.
2) Nałóż farsz i zawiń pierogi.
3) Piecz ok 20 min w 200°C.

Ja podawałam je z czerwonym barszczem do popicia :)

Smacznego!

bezlaktozowa.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz