niedziela, 25 marca 2018

Domowe bułeczki do burgerów - ekspresowe.

Jak zachce wam się fastfooda a jednak nie jesteście zwolennikami sieciówek, które dają śmieciowe jedzonko możecie spróbować wykonać burgera sami. Przedstawiam szybki przepis na bułeczki do burgerów. Oczywiście możecie je wykorzystać do wszelkich innych rzeczy :) i zjeść z czym tylko macie ochotę.


Domowe bułeczki do burgerów-ekspresowe.


Składniki:
* 500 g mąki pszennej
* szklanka ciepłej (ale nie gorącej!) wody
* 5 łyżek oleju
* 14 g suszonych drożdży (dwie torebki)
* 3 łyżki cukru
* łyżeczka soli
* 1 jajko (+ 1 żółtko do posmarowania)
* łyżka mleka bez laktozy

Sposób wykonania:
1) Mąkę przesiej do miski.
2) Dodaj drożdże, sól, cukier i wymieszaj.
3) Dolej olej i roztrzepane jajko, powoli mieszając ręką lub mikserem z funkcją ugniatania ciasta dolewaj ciepłą wodę.
4) Wyrabiaj, aż masa będzie odchodzić od miski, na koniec najlepiej ręką aby ciasto dostało trochę ciepła.
5) Podziel ciasto na 6 części i ulep z nich kulki.
6) Połóż na wyłożonej papierem i wysmarowanej lekko olejem blasze.
7) Przykryj ściereczką lub folią spożywczą i odstaw na 15 min do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
8) Rozgrzej piekarnik z termoobiegiem do 200°C.
9) Bułeczki posmaruj żółtkiem wymieszanym z łyżką mleka i wstaw do piekarnika. Piecz ok. 20-25min.


Smacznego!
bezlaktozowa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz