czwartek, 17 sierpnia 2017

Placki z cukinii.

Dziś stawiam na sezonowość. Pierwszym przepisem będą bardzo proste placki z cukinii, delikatne w smaku, chrupiące, idealne.. ;)


Placki z cukinii.




Składniki: 
* 2 duże cukinie-ok. 800g
* 4 ząbki czosnku
* 2 jajka
* 5 łyżek mąki
* sól, pieprz
* olej do smażenia (w moim przypadku ryżowy)

Sposób przygotowania:
1) Cukinię pozbaw gniazd nasiennych i zetrzyj na tarce o dużych oczkach, posól i odstaw na 15min aby puściła wodę.
2) Odsącz cukinię z nadmiaru wody, dodaj przeciśnięty czosnek, jajka i mąkę. Ciasto powinno mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany-w razie potrzeby dodaj więcej mąki, bo to ile jej potrzeba zależy od wodnistości cukiniowej masy.
3) Smaż porcje ciasta na mocno rozgrzanym oleju. Aby placki były chrupiące rozkładaj ciasto ns cienką masę.
4) Pamiętaj o odsączrniu placków na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
5) Podawaj z jogurtem bez laktozy lub sosami na jego bazie np. czosnkowym.

Jako ciekawostkę dodam, że pozostały sok odciśnięty z cukinii można wykorzystać zamiast wywaru i na jego bazie przygotować pyszną i przede wszystkim zdrową zupę również dla dzieci :)


Smacznego!

bezlaktozowa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz