poniedziałek, 20 marca 2017

Chałka bez laktozy.

Ręka do góry, komu chałka nie kojarzy się z dzieciństwem! Świeża drożdżowa bułeczka z masłem i miodem...marzenie do porannej lub popołudniowej kawy :) teraz zrobiłam ją w wersji bezlaktozowej. Jest bardzo łatwa w przygotowaniu i naprawdę pyszna.



Chałka bez laktozy.


Składniki:
* 3 szklanki mąki pszennej
* 100 g masła bez laktozy
* 2 żółtka
* 1 szklanka mleka bez laktozy
* 1/2 szklanki cukru (jeśli wolisz słodszą dodaj więcej :))
* łyżeczka cukru waniliowego
* 8 g suchych drożdży

Sposób przygotowania:
1) Masło rozpuść i ostudź tak aby było letnie.
2) Mąkę, drożdże, cukier, cukier waniliowy wsyp do miski i dobrze wymieszaj.
3) Dodaj żółtka, mleko i letnie masło.
4) Zagnieć ciasto ręką lub mikserem (jeśli jest bardzo lepkie dodaj mąki, tak aby odchodziło od ręki).
5) Odstaw ciasto przykryte ściereczką do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
6) Podziel ciasto na dwie części (z podanych składników wychodzą dwie chałki), a następnie każdą część na 4 i uformuj z nich wałeczki jednakowej długości.
7) Zlep jedne końce 4 wałeczków ze sobą i zaplataj chałkę- najprościej 1 waleczek polóżyć między 3 i 4, 4 między 1 i 2, 2 i 3 zaplatać na przemian. Lub tak jak potrafisz :) Końce podwiń pod spód.
8) Chałkę posmaruj mlekiem lub roztrzepanym jajkiem i zostaw do wyrośnięcia na blaszce wyłożonej pergaminem na ok 20min lub wstaw do piekarnika nagrzanego do ok. 50°C na 20min.
8) Piecz w 180°C przez ok. 40min.

Chałkę można przed pieczeniem posypać kruszonką. Robi się ją z 1łyżki masła, 2 łyżek mąki i 2łyżek cukru, które zagniatamy krótko ręką aby powstała sypka kruszonka.

Podawać można na ciepło z masłem, miodem lub kremem czekoladowym czy orzechowym. Co kto lubi :)

Ja zamiast drugiej chałki upiekłam kilka bułeczek, które z powodzeniem można zabrać ze sobą jako drugie śniadanie lub podwieczorek. :)


Smacznego!

Do przepisu wykorzystałam produkty OSM Łowicz-bez laktozy, które otrzymałam jako wygraną w konkursie walentynkowym. ;)


bezlaktozowa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz