niedziela, 20 stycznia 2019

"Samosy" w cieście francuskim z sosem bazyliowo-jogurtowym.

Coś dla lubiących kuchnię indyjską, w smaku bardzo przypominające samosy wegetariańskie, lecz pieczone i z nieco domowym nadzieniem :)

"Samosy" w cieście francuskim z sosem bazyliowo-jogurtowym. 


Składniki: 
*opakowanie ciasta francuskiego
*1kg ziemniaków ugotowanych
*1opakowanie (400g) mrożonego groszku (również ugotowanego)
*przyprawa garam masala

Do sosu:
*kubek jogurtu naturalnego bez laktozy
*pęczek bazylii świeżej

Sposób wykonania:
1) ciasto francuskie pokrój w kwadraty 5x5cm
2) ugotowane ziemniaki wymieszaj z ugotowanym groszkiem tak aby powstała rozdrobniona masa np. tłuczkiem do ziemniaków oraz przypraw przyprawą garam masala- do smaku (zależnie jak mocny smak lubisz)
3) na każdy kwadrat nałóż odrobinę farszu i zlep wg uznania, pamiętaj jednak, że ciasto francuskie lubi się odwijać pod wpływem ciepła :) (stąd moje sakiewki zamieniły się w łódeczki :D )
4) poukładaj na papierze do pieczenia i wsadź do rozgrzanego piekarnika 180°C na ok. 40min-do zrumienienia ciasta.
5) Jogurt zmiksuj z listkami bazylii, dopraw solą i pieprzem.



P.s poczekajcie, aż wystygną odrobinę bo można się farszem nieźle sparzyć :)


Smacznego!
bezlaktozowa.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz